Κατάλληλος Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός
Αγαπητοί γονείς, σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές που εισέρχονται στην Α’ ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ να μην έχουν κατανοήσει το μέγεθος της σημασίας που έχει για τα παιδιά τους, το δεύτερο αυτό βασικό στάδιο εκπαίδευσης αμέσως μετά το τέλος του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
Σε συνδυασμό με την χαλαρότητα που υπάρχει στα ΓΥΜΝΑΣΙΑ, με τις καταλύψεις που κλείνουν τα σχολεία για αρκετό διάστημα, και με το σύνθημα που επικρατεί “Περνάνε όλοι το Γυμνάσιο ανεξαιρέτως”, χάνεται ο βασικός πυλώνας και τα θέμελια των βάσεων για όλο το Λύκειο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε στους γονείς ούτε στους μαθητές κανένας απολύτως οργανωμένος εκπαιδευτικός σχεδιασμός, που να στηρίζεται στο τι ακριβώς θέλουμε το παιδί μας να κάνει στο κοντινό μέλλον, όταν τελειώσει το Λύκειο ή τι αλήθεια μπορεί να κάνει και πως μπορεί να ανακαλύψει πραγματικά τις δυνατότητες του για ΘΕΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ή ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ κατεύθυνσημετά το Γυμνάσιο.
Επενδύστε στα Ελληνικά
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς τι κάνει στο Γυμνάσιο ένας μαθητής.
- Έρχεται για πρώτη φορά οργανωμένα και επιστημονικά σε επαφή με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, με τη γραμματική , με το συντακτικό της και με τα ανώμαλα ρήματα.
- Συναντάει παράλληλα και χτίζει όλη την Νεοελληνική του γλώσσα την γραμματική της, τη σύνταξή της, το περιεχόμενό της και τα λογοτεχνικά δοκίμια, εκείνα που τον εφοδιάζουν ώστε στο μέλλον να μπορεί τόσο να διατυπώσει όσο και να γράψει σωστά, επιστημονικά τεκμηριωμένα οποιαδήποτε εργασία του.
- Η Έκθεση που είναι η μητέρα όλων των επιστημών μπορεί σιγά σιγά να τελειοποιηθεί και να γίνει το μεγάλο εκείνο εργαλείο – όπλο, που θα τον βοηθήσει στην μελλοντική του εξέλιξη. Αφού όμως προηγουμένως έχουμε μάθει καλά την σύνταξη και την γραμματική, τόσο των Νέων όσο και των Αρχαίων Ελληνικών όπως προαναφέραμε.
Πόσοι από μας έχουν αλήθεια σκεφτεί ότι τα πάντα στη ζωή μας είναι η Ελληνική γλώσσα και Έκθεση΄.
Τι γράφει δηλαδή ένας μαθητής σε ένα διαγώνισμα Φυσικής; Έκθεση ενός φυσικού φαινομένου.
Στη Χημεία; Έκθεση ενός χημικού φαινομένου.
Στην Ιστορία; Έκθεση ενός Ιστορικού γεγονότος.
Τι θα κάνει αύριο στο χώρο δουλειάς του ή σ’ ένα πολιτικό ή πολιτιστικό χώρο; Θα εκθέτει τις απόψεις του και θα τις τεκμηριώνει όπως έχει μάθει τόσα χρόνια στην έκθεση, ώστε να γίνεται πιστευτός και κατανοητός. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκθέτει τον εαυτό του όταν μιλάει ή όταν γράψει. Γεγονός που συμβαίνει καθημερινά στα κανάλια της τηλεόρασης, με τα φουσκωμένα είδωλα που όταν ανοίγουν το στόμα τους, σε χρόνο μηδέν, ξεφουσκώνουν στα μάτια όλων μας.
Παράδειγμα προς αποφυγή
Θυμάμαι πριν μια πενταετία ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ένας μαθητής ήρθε στο φροντιστήριο μας, στην Γ’ Λυκείου για θετική κατεύθυνση, σ’ ένα διαγώνισμα Φυσικής λοιπόν έγραφε στο μάθημα του ηλεκτρισμού: “Όταν ο αγωγός διαρρέει το ρεύμα“, δηλαδή απλά αν το μεταφράσεις σου λέει “όταν ο σωλήνας περνάει μέσα από το νερό;” αντί να λέμε το σωστό, ότι το νερό περνάει μέσα από τον σωλήνα. Εδώ πραγματικά ο κακομοίρης υποψήφιος μαθητής δεν ξέρει ποιο είναι το ρήμα και ποιο το υποκείμενο. Τι να του μάθεις πλέον αυτού του μαθητή, ένα βήμα πριν τις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ, Φυσική ή την Μητρική του γλώσσα.
Εκτός από την γλώσσα, στο Γυμνάσιο θελιώνει ο μαθητής τα “μπετά” της Άλγευρας για όλο το Λύκειο (ταυτότητες, δυνάμεις, εξισώσεις, αλγευρικές παραστάσεις, δευτεροβάθμιες εξισώσεις, συστήματα, γεωμετρία) και τόσα άλλα που χωρίς αυτά το Λύκειο είναι Μετέωρο. Η Φυσική, η Χημεία, οι τύποι, οι κινήσεις, οι χημικές ενώσεις και τα προβλήματα χτίζονται στην Β’ και την Γ΄Γυμνασίου.
Δώστε σημασία στα πρωτεύοντα
Αντί λοιπόν να επενδύσουμε σαν υγιείς σκεπτόμενοι γονείς στα πρωτεύοντα, που είναι αυτά τα μαθήματα, εμείς προτιμάμε την εύκολη λύση και τα δευτερεύοντα. Τι κάνει λοιπόν το 90% των γονέων σήμερα και που επενδύει, εκεί που τον πάει η καλοστημένη και εμπορική προπαγάνδα. Δύο ξένες γλώσσες λοιπόν που σε συνδυασμό με με αθλητισμό (ποδόσφαιρο ή μπάσκετ) δεν αφήνει χρονικά περιθώρια για τίποτα άλλο στο παιδί. Στήνεται λοιπόν μια αλυσίδα από εξετάσεις καλοπληρωμένες για την απόκτηση Lower, Certifica, ή Proficiency που λιώνει το παιδί στην κυριολεξία. Το αποπροσανατολίζει και στο τέλος το παραδίνει αγράμματο από Γραμματική, Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Έκθεση. Που είναι τα πραγματικά εφόδια για να προχωρήσει σ’ ένα ΤΕΙ ή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, που θα του δώσει και το επάγγελμα με το οποίο θα ζήσει αυτός και η οικογένειά του.
Γι’ αυτό εγώ σαν εκπαιδευτικός ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ συνιστώ, να μην πάμε βέβαια στο άλλο άκρο ώστε να μην μάθεις ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ. Αλλά να μάθεις μία βασική ξένη γλώσσα όσο προλαβαίνεις τώρα, ώστε να μην σε αχρηστεύσει, και όταν μπεις με το καλό στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, μάθε και την δεύτερη εκείνη γλώσσα που σε ενδιαφέρει προγραμματισμένα. Λόγου χάρη, αν μπεις Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, μάθε Γερμανικά, που είναι η γλώσσα της τεχνολογίας, αν μπεις Νομική μάθε Ιταλικά, που είναι η κατάλληλη γλώσσα της Νομικής για την διατριβή σου στο Ελληνορωμαϊκό δίκαιο ή ότι άλλο θέλεις.
Το σωστό timing
Το timing λοιπόν είναι βασικό. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι το ντελίριο αυτό με τις ξένες γλώσσες στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, σκοτώνουν εκπαιδευτικά και αχρηστεύουν τα μυαλά των παιδιών μας με την άδεια μας.
Τα τελευταία χρόνια στατιστικά, εμείς στην Α’ Λυκείου παίρνουμε παιδιά αγράμματα σ’ όλα τα επίπεδα (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία). Για δυο μήνες Σεπτέμβρη – Οκτώμβρη ψάχνουμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, κάνοντας πολλά ενισχυτικά μαθήματα και επαναλύψεις για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Αν το παιδί σας είναι άσχετο στην Α΄Λυκείου, μην του ρίχνετε ευθύνες, οι ευθύνες είναι πάνω σας. Εσείς είστε οι ηθικοί αυτουργοί, εσείς το υποχρεώσατε να ξοδέψει όλη την ενέργεια του σε ξένες γλώσσες άσκοπα και άκαιρα.
Ξένες γλώσσες με μέτρο λοιπόν.
Επενδύστε ΕΛΛΗΝΙΚΑ και δώστε στο παιδί σας την σωστή εκπαιδευτική στρατηγική από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Αν εσείς δεν μπορείτε, απευθυνθείτε στους καθηγητές του σχολείου σας, στον διευθυντή, στον εκπαιδευτικό σύμβουλο ή σε κάποιο οργανωμένο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ της περιοχής σας.
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Εμείς στα Φροντιστήρια “ΧΑΡΙΣΗΣ”, έχουμε συμβουλευτική γονέων και Σεμινάρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΔΩΡΕΑΝ όλο τον χρόνο, με ατομικά ραντεβού. Επίσης διοργανώνουμε δυο μεγάλα Εκπαιδευτικά σεμινάρια κάθε Μάρτιο και κάθε Σεπτέμβρη στο Φροντιστήριο μας.
Μην επαναπαύεστε επίσης με την φθηνή λύση του ιδιαίτερου μαθήματος στο σπίτι, η λύση αυτή κρύβει πολλές παγίδες.
- Δεν ελεγχει κανείς την ποιότητα του καθηγητή και το μάθημα που κάνει στο ιδιαίτερο μάθημα.
- Συνήθως δεν γνωρίζετε τι ειδικότητα έχει ο καθηγητής που συνεργάζεστε και συνήθως κάνετε το λάθος να προτιμάτε να κάνετε όλα τα μαθήματα μ’ έναν καθηγητή (Μαθηματικά – Φυσική – Χημεία και καμιά φορά και Αρχαία). Έτσι χάνετε ενώ πληρώνετε, να προσφαίρετε στο παιδί σας τον απόλυτα εξειδικευμένο καθηγητή – παιδαγωγό ανά μάθημαπου χρειάζεται.
Εμείς στο Φροντιστήριο μαθαίνουμετον μαθητή να γράφει διαγωνίσματα, όπως στις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, απ’ τα οποία θα κριθεί και η εισαγωγή του στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ελέγχουμε τους καθηγητές μας και δίνουμε δελτίο απόδοσης του μαθητή κάθε μήνα και πιστοποίηση για τον καθηγητή σε κάθε μάθημα που διδάσκει.
Εσείς οι γονείς που κάνετε τον κόπο να διαβάσετε αυτές τις απόψεις, σκεφτείτε τώρα που θα πάρετε τους βαθμούς του Δεκεμβρίου ποιος αλήθεια φταίει, αν δεν πάει καλά το παιδί σας. Φταίει το ίδιο το παιδί ή εσείς με την λάθος στρατηγική και κατεύθυνση που του έχετε δώσει. Κάντε την διορθωτική κίνηση ΤΩΡΑ που είναι ακόμη νωρίς και προλαβαίνετε, γιατί στο Λύκειο τα πράγματα δυσκολεύουν και πιθανόν να είναι πολύ αργά αν η αντίδρασή σας δεν είναι άμεση.
Καλλιεργούμε και σπέρνουμε στο Γυμνάσιο για να θερίσουμε στο Λύκειο. Καλλιεργούμε και σπέρνουμε στο Λύκειο για να θερίσουμε στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Σας θυμίζουμε επίσης ότι τα ΑΓΓΛΙΚΑ, τα ΓΑΛΛΙΚΑ και οι ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ γενικά είναι το ΚΕΡΑΣΑΚΙ στην τούρτα της Εκπαίδευσης. Η πραγματική ΤΟΥΡΤΑ όμως είναι η ΓΛΩΣΣΑ, τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, η ΦΥΣΙΚΗ και η ΧΗΜΕΙΑ. Που πραγματικά επενδύετε; Στο κερασάκι ή στην ΤΟΥΡΤΑ.
Internet και μαθητές
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας απ’ την σύγχρονη και ύπυλη ασθένεια που ακούει στην λέξη INTERNET.
Γι’ αυτό προτείνω να πάρετε τον υπολογιστή από το γραφείο του παιδιού σας, βάλτε τον σε έναν ιδιαίτερο χώρο που να ελέγχεται. Έτσι το σερφάρισμα στο Internet να γίνεται μόνο ψυχαγωγικά και ενημερωτικά σε συγκεκριμένες διευθύνσεις και όχι να ξοδεύονται ατέλειωτες ώρες χωρίς μέτρο και σκοπό εις βάρος των μαθητικών υποχρεώσεων του παιδιού σας.
Ελπίζω να έβαλα ένα λιθαράκι στη σωστή εκπαιδευτική καθοδήγησή σας.
Θυμηθείτε ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σας για την πλήρη Εκπαιδευτική Ενημέρωση, ελάτε μαζί να φτιάξουμε την εκπαιδευτική στρατηγική του σήμερα που θα δώσει την απόλυτη επιτυχία του αύριο.